Ирска преговара со Европската унија за формирање на фонд за да се надомести за штетата на извозот на храна во износ од 4.5 милијарди евра, поради тешката Breccit, открива Гардијан.ЕУ воведува “тешка” граница или го повлекува Даблин од единствениот пазар во Брегзит без договор

Официјалните претставници на Европската комисија веќе ја разгледуваат можноста за плаќање постојана компензација за Ирска, која според публикацијата “може да трае со години”. Се очекува прашањето за доделување на средства за непредвидени трошоци за плаќања кон ирските земјоделци да биде засегнат за време на преговорите во Брисел на 6 февруари, во кои ќе учествува премиерот на Ирска Лео Варадкар.

Даблин, исто така, ќе побара “долгорочно решение” за ова прашање за време на разговорите за буџетот на ЕУ во април, наместо да го изгуби еднократното плаќање. Како пример, официјалните лица ја цитираат помошта на ЕУ за балтичките држави откако Русија го забрани извозот на производи од европски земји. Ирска извозува храна во Велика Британија за 4,5 милијарди евра годишно.

Претходно, британската полиција им препорача на трговците на мало да ја зголемат безбедноста на нивните продавници во случај на “тврд Брегзит”, бидејќи Британците може да бидат загрижени поради веројатноста дека немаат производи.

Во 2017 година, 30% од производите што се испорачуваат во Велика Британија беа произведени во земјите на ЕУ , според британското Министерство за животна средина, храна и земјоделство.
Велика Британија ја напушта ЕУ на 29-ти март.