Кинеските власти соочени со огромната количина на ѓубре која ја прават луѓето при посета на базниот камп решаваат да воведат забрана за посета на истиот за сите оние кои немаат дозвола за качување.

Ваквата мерка доаѓа по зголемената популарност на оваа страна на Еверест во последните неколку години бидејќи до истата може да се стигне со автомобил за разлика од базниот камп во Непал до кој се пешачи речиси две недели. Ова значи дека од сега па натаму обичните туристи ќе можат да дојдат само до висина на која се наоѓа манастирот Ронгбук т.е. нешто пониско од 5200 метри.

Според статистиките на Кинеската Планинарска Асоцијација околу 40000 туристи годишно го посетуваат базниот камп додека пак властите на Непал во 2016-2017 година пријавиле 45000 туристи во јужниот камп.