Здравје

Два начини како најбргу да се соочите со нискиот крвен притисок

Ви се случило ли да имате денови кога чувствувате замор иако ништо немате работено? Сте почувствувале зуење во ушите па дури сте имале и губење на свест? Го мерите крвниот притисок и вредностите покажуваат хипотензија?
Еве кратки совети како да го санирате тоа без употреба на медикаменти:

Внесете повеќе течности во организмот
Крвниот притисок се дефинира како притисок што крвта го врши врз крвните садови. Доколку се намали внесот на течности во организмот ќе се намали и крвниот притисок, затоа при низок притисок најпрво внесете течности без разлика дали тоа ќе биде вода, млеко, чај или сок. Течностите најбрзо се ресорбираат и тоа започнува уште во желудникот. На тој начин вие ќе го покачите и крвниот притисок.

Земете солена храна
„Низок му е притисокот, дајте му сол и вода”. Често ја слушаме оваа „мисла” а сме се запрашале ли што всушност значи истата. Одговорот е многу едноставен: солта ја повлекува водата, со самото тоа ќе го намалите мокрењето а пак ќе чувствувате жед. Поради жедта ќе внесувате течности и со намаленото мокрење ќе ја санирате хипотензијата. Ова можете да го постигнете ако во таква ситуација каснете малку сирење или маслинки а доколку немате на дофат,тогаш можете и едноставно со сол и вода.

Пишува: Цане Каров

Поврзани вести