Конзумирањето јаткасти плодови подолг временски период може значително да го подобри здравјето на мозокот, со тоа да спречи и појава на деменција.
Според одредени истражувања луѓето кои јадат околу 10 грама јаткасти плодови дневно имаат подобро памтење и резонирање.
Се верува дека кикиритките во својот состав содржат антивоспалителни и антиоксидансни материи кои ги оспоруваат намалувањата на мозочните функции.
Јаткастите плодови исто така содржат здрави масти, протеини и влакна кои го намалуваат холестеролот.
Иако не може да се поправи штетата која настанува поради губењето на некои од мозочните функции, може да се спречат нивните опаѓања.

Пишува: Ц. Каров