Авионот “Цесна”, во кој настрада Георги Бошнаков и неговото семејство, паднал како камен. Ова го рекле извори запознаени со истрагата од прва рака, пишуваат бугарските медиуми.

Меѓу првите впечатоци на вработените од македонската единица за истрага на воздухопловни несреќи, авионот немал косо навалување, карактеристично за слични несреќи, туку се распаднал право надолу кон планинскиот рид каде се распарчал на парчиња. Поради оваа причина основна верзија на истрагата останува техничка неисправност во малиот авион.

Исто така, пилотската грешка и паниката не се исклучуваат како причини за несреќата поради нестабилните временски услови.

Георги Бошњаков е лиценциран како пилот од 2013 година и е исклучително добро подготвен и дисциплиниран. Ова го кажал Георги Игнатов, претседател на Здружението на авиони и пилоти во Бугарија.

“Георги беше добар и лојален пријател, одговорен и подготвен да им помогне на сите. Еден од најчеснити луѓе што ги знаевме “, коментира Игнатов.