За многумина костените се омилена есенска ужинка, но треба да се знае дека е и многу добар за здравјето.
Заради високите нутритивни и енергетски вредности се препорачува кај деца, спортисти, трудници и стари лица.
Овој плод е богат со витамин А, В, С, а содржи и калиум, фосфор, калциум, магнезиум, железо, бакар…
Многу е ефикасен кај бубрежни тегоби.
Чајот од костени ги ублажува синтомите на асма и бронхитис, а може да се конзумира и во супа и во салата.
Без оглед на високата калориска вредност (100 печен костен има околу 245 калории), за разлика од другите јаткасти плодови како што се орев, бадем и лешник, има понизок процент маснотии.