Ниту природните шеќери од овошјето не се целосно безопасни како што се мисли.
Добро познатата фруктоза се поврзува со болестите на срцето, бубрезите, деменција, хипертензија, па дури и со карцином, нагласуваат научниците од уневерзитетот Бандор од Велс.
Фруктозата инаку се додава во храната наместо белиот шеќер.
Најновите истражувања покажуваат дека зголемената количина на природни сокови го потпомага развојот на карциномот на дебелото црево.
Огромната количина шеќери во чаша свеж сок може, ако се конзумира неконтролирано, да доведе до гојазност, поради што не се препорачува повеќе 150мл дневно.
Голема количина фруктоза може да му наштети на црниот дроб затоа што го преоптеретува.
Природниот шеќер се поврзува со натрупување на протеин бета-амилоит во мозокот кој се смета како факор за настанок на алцкалмерова болест.