Секојдневно доживуваме стотина различни емоции.
За луѓето емоциите се многу важни. Потребни се за да се прилагодиме и брзо да одговориме на било кои животни промени.
Сите знаеме како луѓето вообичаено ги искажуваат своите емоции( израз на лице, гестови, природа на говорот итн.).
Се тоа е надворешна манифестација на чувствата, кои се лесно видливи и разбирливи за човекот, но многу често ги забораваме внатрешните манифестации.
Емоциите директно влијаат врз работата на внатрешните органи.
Според тоа, одредена емоција е поврзана со одредени органи. Што е полошо за здравјето, тагата или лутината?

*Чувството на радост и љубов е поврзано со срцето;
* Губење интерес за живот со штитната жлезда;
* Тврдоглавоста со кичмата;
* Ужас со мочниот меур;
* Анксиозноста со стомакот;
* Стравот со бубрезите;
* Фрустрација и раздразливост со слезината;
* Непријателство и бес со жолчно ќесе;
* Лутината со црниот дроб;
* Тагата и храброста со белите дробови;

Силните и трајни емоции го исцрпуваат организамот.
Ако често испитувате ситуации во вашата глава, не можете да ја заборавите и ја ќе ја памтите повторно и повторно, а така ќе го уништите и телото бидејќи нашите мускули и органи чуваат информации за настани кои јасно се врежани во памтењето.