Сеуште расте бројот на жртви во серијата земјотреси кои ја зафатија Албанија. До овој момент официјално се потврдени 13 мртви, од кои 2 деца.

Бројот на повредени се искачи за трипати од 200 на над 600, а стравувањата се дека тој тренд би можел да се одрази и на бројот на жртви.

Бројот на исчезнати е голем, а бројот на непроверени срушени објекти надминува 100.

Помош на Албанија веќе и понудија Црна Гора, Грција и Северна Македонија, а на располагање на албанските спасувачки служби им стојат и НАТО службите.